A+ A A-

Obert el termini per participar al 6è Mostremp

Ja s’ha obert el termini de participació per a la sisena edició del Mostremp, cinema rural al Pallars. Els treballs que vulguin participar han de tenir una durada màxima de 25 minuts i estar relacionades amb el món rural. La data límit per participar-hi és el 15 d’abril. Al web del Mostremp es poden trobar les bases de cada secció, així com informació per participar-hi.

 

 

La secció oficial manté els premi del jurat, dotat amb 2.000 euros, i el del públic, de 1.00 euros. Els curts rodats a les comarques del Pallars o la Ribagorça (tant la part catalana com l’aragonesa) optaran també al premi de 500 euros. Per als directors amb més projecció, les seccions infantil i juvenil Víctor del Val, dirigides a les escoles i instituts i dotats amb 150 euros per al centre educatiu guanyador.

 

La sisena edició del Mostremp tindrà lloc els dies 24, 25, 26 i 27 d’agost d’aquest any. A més, durant els mesos de juliol i agost, el Mostremp arribarà a diferents punts de les comarques pallareses, en una nova edició del Mostremp sobre rodes.

 

Mostremp és una iniciativa de l’Associació d’Amics del Cinema de Tremp, nascuda l’any 2012, i amb l’objectiu de reivindicar el paper que té el cinema en tractar temàtiques i problemàtiques pròpies del món rural. 

Vist: 512

Jordi Masó guanya per segon cop el premi Vent de Port

 

Una conversa amb Damià Sindreu i altres narracions és el 23è recull de contes que s’ha presentat aquest migdia a la sala del Casal Cultural de Tremp.

 

El dia 26 de març es va presentar a la sala del Casal Cultural el 23è premi Vent de Port de narracions que convoca l’entitat La Casa del Sol Naixent, amb una dotació econòmica de 2100€.

 

Els 70 assistents a la presentació del premi de narracions Vent de Port han pogut gaudir de la lectura del conte guanyador.

La presentació ha comptat amb la participació de Xavier Baulies, fundador del certamen; Jordi Mir, membre del jurat; Joan Ubach, Alcalde de Tremp M. Pilar Cases, regidora de cultura de l’Ajuntament de Tremp; Dario Albert, president de La Casa del Sol Naixent i Jordi Masó, guanyador del certament.

S’ha destacat la bona participació d’escriptors d’arreu dels països catalans, participació que gira entorn als 150 de mitjana, així com la qualitat de les narracions.  Enguany, el fet més destacable és que per primer cop en les 23 edicons es repeteix de guanyador.

Aquesta activitat està organitzada per l’entitat trempolina La Casa del Sol Naixent i compta amb el suport de l’Ajuntament de Tremp i la col·laboració de la Biblioteca Pública Maria Barbal.

Vist: 292

Una passejada per les cançons de la poesia catalana tanca la setmana de la poesia a Tremp

Els ocells de pas, un concert-xerrada de Miquel Pujadó conclou els actes de Setmana de la Poesia a Tremp  

 

En el marc del la Setmana de la Poesia, el dissabte dia 25, unes 20 persones han gaudit d’una passejada per la literatura catalana a través de cancóns a càrrec del cantat i escriptor Miquel Pujadó sota el nom d’Els ocells de pas.  

 

 

Pujadó ha realitzat un recorregut per la poesia catalana a partir de la literatura trobadoresca d’Occitània i Provença dels segle XI i XII amb poesies de Guillem de Berguedà, Hug de Mataplana,. El recorregut medieval ha combinat cançons de Raimon que havien estat escrits per Anselm Turmeda al segle XIV, com el poema del bons amonestaments, poemes d’Ausiàs March.

El recorregut poètic s’ha combinat amb les cançons de la nova cançó catalana dels anys 60 que musicaven poemes catalans antics.

S’ha donat pas a la poesia de la Renaixença com els poemes populars de Jacint Verdaguer com La cançó del Raier que destaca més com a cançó popular que com a poesia.

En el recorregut de finals del XIX i inicis del XX, Pujadó ha destacat els moviments artístics del modernisme, noucentisme amb Maragall i Carner com a grans representants. Als anys 20 van destacar els poemes de Salvat Papasseit i Josep M. de Sagarra. De Sagarra el més conegut i musicat és Vinyes verdes vora el mar cantat per Lluís Llach i Ovidi Montllor.

Finalment, s’ha referit a poetes contemporanis com Vincent Andres Estellés, Miquel Martí i Pol i Joan Barceló. De Martí i Pol ha destacat que durant un breu període de temps va cantar els seus poemes i que, posteriorment escrivia amb la intenció que els seus poemes fossin musicats.

L’activitat ha estat una proposta de la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp i el  el suport des Serveis Territorials de Cultura i l’Ajuntament de Tremp.

 

Vist: 232

En Femeni singular, Acte institucional del dia de la poesia a Tremp

L’acte institucional de celebració del Dia Mundial de la Poesia obre els actes de la Setmana de la Poesia a Tremp, seguit de la lectura de poemes 

En el marc del la Setmana de la Poesia, aquesta tarda unes 80 persones han gaudit de la lectura de poemes sota el nom En femení singular i conduït per Sílvia Romero del CPNL del Pallars Jussà.

 

 

Prèviament, Josep Borrell, director dels Serveis Territorials de Cultural a Lleida ha realitzat la presentació de l’acte institucional posant en relleu la poesia dins la vida de les persones i el seu paper com  a expressió dels sentiments.

La lectura de poesia s’ha iniciat amb la lectura de “La poesia” d’Antònia Vicens, escollida per la celebració del Dia Mundial de la Poesia i que ha estat llegida en àrab, portuguès i català. 

Acte seguit, la lectura de poemes ha partit de l’Antiga Grècia amb la poetessa Safo de Mitelene, l’Edat Mitjana amb les poetesses Beatriu de Dia i Hildegarda Von Bingen, per arribar al període contemporani amb les poesies catalanes de Clementina Arderiu, M. Aurèlia Capmany, Montserrat Roig, Quima Jaume, Sònia Moll i les autores pirinenques Meritxell Nus i Rosa Bernat. A més a més s’han cantant els poemes Caminante no hay camino i Vinyes verdes vora el mar.

L’activitat ha estat una proposta de la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp i el CNL del Pallars Jussà amb la participació de l’Escola Municipal de Música i ha comptat amb la participació de 23 voluntaris entre lectors i cantants.

 

La Setmana de la Poesia segueix al llarg de la setmana amb un taller de poesia infantil i un concert-xerrada, un passeig per les cançons de la poesia catalana i compta amb el suport des Serveis Territorials de Cultura i l’Ajuntament de Tremp.

 

En femení singular

Dia Mundial de la Poesia 2017

 

Antònia Vicens (Mallorca, 1941): La poesia

Jordi Solà, Cristiani Lopes i Nora Thiricha

 

 

Safo de Mitilene (Lesbos, s. vii-vi a.C.): El més bonic de la terra

Laia Figuera

 

Beatriu de Dia (Provença, s. xii): Tinc un desfici, ai, inclement

                            Sílvia Romero

 

Hildegard von Bingen (Renània, s. xii): A l’Esperit Sant

Mercè Feliu

 

Emily Dickinson (Massachussets, 1830-1886): Al turonet, una dama vermella

Elena Caballero

 

M. Antònia Salvà (Mallorca, 1869-1958): Temps que tornen

Maria Rosell

 

Clementina Arderiu (Barcelona, 1889-1976): Cançó del dia inútil

Guillermina Subirà

 

(                           entre parèntesi

Josep M. de Sagarra, Vinyes verdes vora el mar

Maribel Hernàndez, Magda Borrell i Patrícia Espanyol

 

Antonio Machado, Caminante no hay camino

                            M. Pilar Cases, Conxita Rius i Patrícia Espanyol                )      

 

 

M. Aurèlia Campmany (Barcelona, 1918-1991): Sóc una dona

                            Tony Pujol  

 

Montserrat Roig (Barcelona, 1946-1991): Mort a Ravensbruck

                            Oriol Boneta

 

Quima Jaume (Cadaqués, 1934-1993): No a l’oblit

Maria Lluïsa Ruché

 

Meritxell Gené (Lleida, 1986): L’amor jugava a perdre’s(Miquel Martí i Pol)

                            Nara Pasquet

 

Sònia Moll (Barcelona, 1974): Esdevenir camí

Estel Coll

 

Meritxell Nus (Estac, 1985): Termini vigent i Calendari

                            Andrea Manica i Àngels Jaimejuan

 

 

Rosa Bernat (Isona, 1944): Seré oblit      

Vist: 291

Presentació del llibre Espoli : del Museu al jutjat de Tremp

Deu anys després de la presentació a Tremp de la publicació On és la Calaixera,  on Jordi Campillo  analitzava els delictes contra el patrimoni del Pirineu, avui s’ha presentat la continuació d’aquell llibre, amb la contextualització de dades de tot Catalunya i l’abordatge del tema de l’espoli des de diversos punts de vista.

 

.

El dia 17 de març va tindre lloc a l’Epicentre la presentació de llibre Espoli: del museu al jutjat. Les infraccions penals contra el patrimoni historicoartístic a Catalunya (1983-2015) de Jordi Campillo i Susana Romero,

Hi van intervindre Jordi Abella, director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Jordi Campillo, arqueòleg i autor; Rafael Català,  historiador i editor.

Tots tres han contribuït a exposar l’obra des de diferents punts de vista i han coincidit en la importància de defensar el patrimoni cultural, donat el valor que té com a element bàsic de referència social, de vinculació amb les arrels dels avanpassats i definidor d’identitat, sense oblidar el generador econòmic pel turisme. En aquest sentit han manifestat que el llibre és  una alerta imprescindible per tal d’abonar la consciència sobre el patrimoni i la necessitat de protegir-lo.

Susana Romero és fiscal en actiu. L’any  2008 va crear i va assumir la coordinació de la Fiscalia de Patrimoni Històric de Barcelona, càrrec que va ocupar fins al 2009.

La presentació ha comptat amb el suport de la Biblioteca Pública Maria Barbal i  l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà. Hi han assistit una trentena de persones. 

Vist: 260

Lo Pallars Televisió a twitter

Identifica´t or Registra´t

Registra´t

Registre d'usuari
UK Bokmakers ArtBetting.net - Bookmakers reviws.
Read more for Ladbrokes the UK bookmakerLadbrokes Registration - full information
Bokmaker Number 1 in uk William Hill Registration WH